top of page

THE ELEPHANT is nu te bezichtigen in het Valkhof Museum in Nijmegen tot en met 25 augustus 2023

 

THE ELEPHANT is een interactieve audiovisuele installatie waarin de bezoeker een perspectiefverandering van het gezicht ervaart. De installatie gebruikt slechts licht, geluid en een spiegel en tracht daarmee het gevoel van BDD (body Dysmorphic Disorder) te evenaren. Hoe kijken mensen in de huidige tijd naarzichzelf en is het wel mogelijk om jezelf objectief te bekijken?

Tijdens de ontwikkeling van de film Swans Reflecting Elephants hebben we verschillende experimenten met licht gedaan. We waren op zoek naar een manier om vervorming van het gezicht te visualiseren en zo het gevoel van Body Dysmorphic Disorder weer te geven. Na uitgebreid onderzoek en testen, hebben we een constructie gebouwd van licht die rond het gezicht beweegt en daarmee het perspectief verandert. Het effect was niet alleen indrukwekkend op film, maar ook de live-ervaring ervan. Op dat moment ontstond het idee om de kijker deze techniek in het echt te laten ervaren. Een zogenaamd verlengstuk van de film waarin de bezoeker “De Olifant” kan beleven.

 

De installatie is gehuisvest in een grote zwarte constructie, waarin de bezoeker voor een spiegel staat.

Een lichtkader met honderden ledlampjes omringen de bezoeker. Wanneer deze lichten verschillende posities aannemen, ziet de bezoeker het perspectief van het gezicht in de spiegel veranderen.

Dit kan vloeiend, maar ook via een stroboscopisch effect, waarbij verschillende aanzichten van het gezicht afwisselend worden belicht. Hierdoor lijkt het gezicht voortdurend te veranderen en verschijnen er verschillende versies van het gezicht in de spiegel.

Doordat de realiteit van wat iemand normaal in de spiegel ziet in hoog tempo verandert, ontstaat er een vervreemdende en misschien wel ongemakkelijke ervaring met jezelf.

De installatie is interactief, doordat het licht speelt met de persoon tegenover de spiegel. Dit maakt de beleving voor iedere bezoeker uniek. De ervaring wordt verrijkt door de toevoeging van sounddesign, dat synchroon met het licht beweegt. Hierdoor wordt de spiegel, net als in de film, een personage en lijkt te communiceren met de bezoeker.

bottom of page